Harjoitukset

SYKSY-KAUSI 2020

 

Koronasta johtuvast suositukset ja tarkennukset löytyvät etusivulta

 

Lauantain treenit ovat viikon päätreenit, jolloin uudet asiat opetetaan ja niitä kerrataan seuraavan viikon tiistain ja keskiviikon treeneissä.

 

Harrastuksen voi aloittaa aina lauantaina klo 12, Kokeilukerta on ilmainen. Tervetuloa.

 

VIIKKO-OHJELMA, SYKSY 2020
TIISTAIKESKIVIIKKOLAUANTAISUNNUNTAI
  12-13 Alkeiskurssi12-14 Vapaavuoro
  

13-13.30 Alkeis-ja jatkokurssien yhteinen kehonhuolto ja terveys

Syksyn teemana liikkuvuuden kehittäminen

 
  13.30-14.30 Jatkokurssi (ke-vi) 
  14.30-16 Ylemmät vyöt (vi-si) 

16.30-17 Lasten omat treenit kaikille lapsille

 16-16.30 Viikkoteeman syventävä: poomse, ottelu, hosinsul, murskaus (vi-si) 
17-18 Alkeis- ja jatkokurssien yhteistreenit (va-ke)17-18 Soveltava taekwondo  
 18-19 Värivyöt (ke-si)  

Treenit pidetään Huutijärven koululla, Jokioistentie 7, Kangasala. Poikkeavista järjestelyistä, esim. leireistä ilmoitetaan erikseen.

Noudatamme Valtioneuvoston koronaan liittyviä linjauksia ja suosituksia. Tutustus myös tähän liittyvään seuran erityisohjeistukseen.

Tule paikalle 5-10 minuuttia ennen treenien alkua. Ovet ovat kiinni harjoitusten aikana. Älä jätä arvokasta pukuhuoneisiin. Jätä kengät aulaan, liikumme sisällä sukilla/sisätossuilla.

PDF-tiedostoVk_9-5.kup_aikataulutus_20201031.pdf (61 kB)
Vyönöäyttö 31.10.2020 aikataulutus.

Vyönäyttö 31.10.2020 klo 12-15.35 ja treenit värivöille klo 15.35-16.30

 

* 9. kup klo 12.00-13.00, Tehollinen näyttö max 30min,

* 8.-7. kup klo 12.00-13.15, Tehollinen näyttö max 50 min,

* 6.-5. kup klo 13.30 –15.35, Tehollinen näyttö max 90min,

* Harjoitus värivöille, klo 15.35-16.30, mm. erilaisia askel-otteluita.

 

Ole paikalla 15min ennen näyttöösi alkua.

 

Ensi lauantaina 31.10.2020 klo 12 alkaen vyönäytöt. Kutsut saat esimerkiksi tiistain tai keskiviikon treeneissä. Katso oma aikasi, muista suorittaa maksu ennen näyttöä kotisivulla olevan hinnaston mukaan (Huom. alkeiskurssin 9.kup näyttö kuuluu kurssimaksuun).

Noudatetaan kotisivullamme olevia koronaohjeita. Tässä joitain tarkennuksia:

Lapset ja aikuiset samassa näytössä, muodostetaan perhekunnittain parit/vast. koko näytön ajaksi. Käytetään kasvomaskeja (väh. 15v), turvaetäisyys 1-2m, minkä vuoksi askel-ottelut ja hosinsul tehdään pareittain ’ilmaan’ ilman kontaktia. Potkuissa ja ottelussa parin kanssa pidetään samat läpyskät koko näytön ajan, ja ne desinfioidaan ennen ja jälkeen näytön. Näyttöä ennen ja sen jälkeen kädet pestään ja käytetään käsidesiä.

Passit, harkkakortit ja maksukuitit näyttöpöydälle ennen näytön alkamista, ja niiden vastaanotossa ja käsittelyssä käytetään suojakäsineitä. Saavu vähintään 15 minuuttia ennen näyttösi alkua paikalle. Aloita henkilökohtainen lämmittely ja venyttely.

Värivöille pidetään täsmätreenit heti näytön jälkeen 15.35-16.30: mm. erilaisia askel-otteluita. Tervetuloa.

 

 

 

 

 

HARJOITUSTEEMAT JA LYHYT INFO-PAKETTI SEKÄ LEIRIT

Harjoitusteemat

Harjoituksissa noudatetaan viikottain vaihtuvia harjoitusteemoa. Tiedät etukäteen, mitä milloinkin treenataan. Kevätkaudella on kolme samanlaista kierrosta; samoin syyskaudella. Pääset kertaamaan asioita säännöllisesti. Harjoitusteemat näet alla olevasta tiedostosta. Aloittaa voit milloin vain - aina lauantaisin klo 12.

Lyhyt info-paketti

Tervetuloa Länkyn Taekwondoon on lyhyt info-paketti harrastamisesta seurassa.

PDF-tiedostoTervetuloa_Lankyn_Taekwondoon.pdf (223 kB)
Lyhyt info-paketti harrastamisesta Länkyn seurassa.
PDF-tiedostoTeemat_2020Syksy.pdf (72 kB)

OTA YHTEYTTÄ / ANNA PALAUTETTA

*
*
*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

OPETUSRYHMIEN KUVAUKSET, VYÖVAATIMUKSET JA YHTEISTYÖ

 

Viikko-ohjelma, harjoituskortti ja ruksilistat

Harjoitusten ajankohdat ja pitopaikat osoitetietoineen ylläpidetään viikko-ohjelmassa Kotisivulla. Saavu harjoituksiin 5-10 min ennen, koska harjoitusten ajan ovet pidetään lukittuina. Harjoituksen ohjaaja tekee osallistumismerkinnän harrastajan harjoituskorttiin. Harrastajat merkitsevät itse osallistumismerkinnän salin ruksilistaan tullessaan harjoitukseen.

Perhe-taekwondo

Harjoituksissa noudatetaan perhekeskeisyyttä eli lapset (7-12v), nuoret (13-14v) ja aikuiset (15v- ) harjoittelevat yhdessä samoissa harjoituksissa. Joitakin harjoitteita tehdään aikuiset ja lapset omissa ryhmissään. Ns. vaarallisia tekniikoita ei opeteta lapsille. Perhe-treeneissä lasten harjoitukset voivat olla aikuisten harjoituksia lyhyemmät.

Perhe-taekwondoomme kuuluvat myös yhteiset perhetapahtumat: vyönäyttöjen jälkeiset ’ulkona syömiset’, leiri- ja kisamatkat, kesäpäivät rannalla, pikkujoulut ja kauden päättäjäiset.

Kauden aikana annamme myös yhteisiä lajiesittelyitä, joihin kaikki ovat tervetulleita mukaan. SimUu-leiri keväisin on vuoden tärkein leiritapahtuma koko perheelle.

Kannustamme osallistumaan myös muille leireille ja muiden seurojen harjoituksiin. Suosittelemme, että lapset ja nuoret harrastavat monipuolisesti eri liikuntalajeja: taekwondo voi olla päälaji tai sivulaji - pääasia, että lapset harrastavat monipuolisesti.

Alkeiskurssi on ‘Alkeisympyrä’

Alkeiskurssi eli Alkeisympyrä alkaa tammikuussa ja elokuussa, mutta Alkeisympyrään voi hypätä mukaan aina lauantaisin klo 12 (T-paita-varustus), koska kaikki harjoitukset ovat keskenään samanarvoisia. Alkeisympyrän avulla pääsee nopeasti ja turvallisesti lajiin mukaan.

Mukaan voi tulla sellaisena kuin on, aluksi t-paita-varustuksessa. Alkeisympyrään kuuluu kaksi, samansisältöistä harjoitusta viikossa: lauantaina pääharjoitus ja tiistaina saman aihealueen kertaava harjoitus. Oman kehityksen ja riittävien toistojen takia on tärkeää, että osallistuu kahteen treeniin viikossa.

Alkeiskurssimme toteutetaan 20 tunnin kokonaisuutena. Noudatamme viikkoteemoja, jotka löytyvät Kotisivulta. Kussakin harjoituksessa keskitytään yhteen asiakokonaisuuteen - teemaan - perusteellisesti, rauhallisesti edeten ja paljon toistoja tehden - kunnon kohottamista ja venyttelyä unohtamatta.

Kaikki asiakokonaisuudet toistetaan Alkeisympyrän aikana kolmeen kertaan - halutessasi vielä useampaankin kertaan. Nämä asiakokonaisuudet ovat potkutekniikat, käsitekniikat, ottelu, liikesarja ja itsepuolustus. Alkeisympyrän päätyttyä voi suorittaa keltaisen vyön (8. kup) tai jatkaa harjoittelua useampia kierroksia ennen vyönäyttöä. Alkeisympyrän 2. kierroksen jälkeen pidetään harjoitusvyönäyttö (9.kup), jossa perehdytetään vyönäytön periaatteisiin.

Lapsille on omat vyövaatimukset ja heille pyritään pitämään omat lasten vyönäytöt.

Harjoitukset ovat kaksi kertaa viikossa ja treeniaika on 60/90 min. Viikolla oleva treeni on yhdessä Jatkokurssin kanssa. Alkeiskurssin jälkeen siirrytään Jatkokurssille.

Jatkokurssi jatkaa totuttua ja tuo uutta opittavaa

Alkeiskurssin jälkeen jatketaan jatkokurssilla samoilla tutuilla Alkeisympyrän periaatteilla 20 tunnin kokonaisuutena. Uutena asiana tutustutaan askel-otteluun harjoitusmetodina. Kierrosten päätyttyä voi suorittaa ns. 2. keltaisen vyön (7. kup) tai jatkaa harjoittelua useampia kierroksia.

Harjoitukset ovat kaksi kertaa viikossa ja treeniaika on 60/90 min. Viikolla oleva treeni on yhdessä Alkeiskurssin kanssa. Jatkokurssin jälkeen siirrytään Ylempien värivöiden ryhmään.

Kehon huolto ja terveys

Lauantaisen alkeiskurssin harjoituksen päätteeksi - mutta sen osana - on Kehon huolto ja terveys-harjoitus, jonka aikana keskitytään liikkuvuuteen, venyttelyyn, kunnon kohottamiseen ja hierontaan sekä yleisiin terveyden kannalta keskeisiin asioihin.

Kehon huolto -harjoitus on tarkoitettu samaan aikaan myös jatkokurssille. Harjoitukset ovat kerran viikossa ja treeniaika on 30 min.

Ylempien värivöiden ryhmä

Ylempien vöiden ryhmässä harjoitellaan liikesarjoja, ottelua, itsepuolustusta ja murskausta sekä niihin liittyviä käsi- ja jalka-tekniikoita. Askel-otteluita syvennetään kohti tekniikoitten soveltavaa käyttöä. Uutena harjoitusmuotona tulee hosinsul askel-ottelut.

Ylempien vöiden ryhmä on tarkoitettu vähintään 6.kup vyöarvon harrastajille (vihreä vyö). Treenejä voidaan jakaa myös eri värivöille, esimerkiksi vihreille ja sinisille erikseen harrastajien ja tarpeen mukaan. Näissäkin harjoituksissa keskitytään yhteen asiakokonaisuuteen tutuksi tulleilla teemoilla ja harjoitusmenetelmillä. Harjoituksia vähintään kerran viikossa harrastajien ja tarpeen mukaan ja värivöiden treeniaika on 60-90 min.

Syventävä viikkotreeni

Syventävä harjoitus on tarkoitettu ylemmille värivöille lauantai-treenien päätteeksi, jolloin teeman mukaista asiakokonaisuutta voidaan harjoitella normitreeniä enemmän ja syvällisemmin (poomse, ottelu, hosinsul, murskaus). Harjoituksia on kerran viikossa ja treeniaika on 30 min.

Soveltavan taekwondon ryhmä

Soveltavan taekwondon ryhmä on tarkoitettu erityistukea tarvitseville 7-17 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Ikärajat ovat suuntaa antavia. Harjoituksissa vanhempien tai avustajien paikallaolo ainakin alussa on toivottavaa, koska vanhemmat ja avustajat tuntevat parhaiten lasten ja nuorten erityistarpeet. Paikallaolon tarpeesta jatkossa sovitaan yhdessä.

Syksyllä 2018 alkanut ryhmä on ollut tarkoitettu kehitysvammaisille lapsille ja nuorille ja sama ryhmä jatkaa myös vuonna 2019. Jatkossa on tarkoitus laajentaa toimintaa muihinkin erityistukea vaativiin, erimerkiksi liikuntarajoiteisiin lapsiin ja nuoriin.

Harjoittelussa edetään ryhmän mukaan tavanomaista etenemistä hitaammin. Vyövaatimuksia noudatetaan soveltuvin osin. Harjoitukset ovat kerran viikossa ja treeniaika on 60 min.

Yhteistyö Manse taekwondon ja Doboksportin kanssa

Länkyn Taekwondon harrastajat voivat osallistua myös Manse Taekwondon ja Doboksportin viikkotreeneihin kuten manselaiset ja doboksportilaiset vastavuoroisesti Länkyn Taekwondon treeneihin. Harjoitusmaksut suoritetaan vain ’omalle’ seuralle. Vähintään 5.kup ja vähintään 15v harrastajat voivat osallistua myös Mansen lauantain ‘dan-treeneihin’.

Vyövaatimukset

Aikuisille ja lapsille on omat vyövaatimuksensa: pääosin samat, mutta lapsille on lisäksi erityisvaatimuksia. Lisäksi lapsille on ns. ‘lasten taekwondo’-vaatimuksia, joissa käsitellään mm. kiusaamista, eksymistä ja epärehellisiä aikuisia. Lasten vyövaatimuksilla pyritään tukemaan lasten sen hetkistä kehitystä ja motivoimaan harrastuksen jatkuvuutta. Vyövaatimukset löytyvät kotisivun jäsensivuilta. Lapsille voidaan antaa vyöhön harmaita Plusnatsoja silloin, kun määrät eivät riitä varsinaiseen vyönäyttöön.

Vyövaatimuksia testataan vyönäytössä, joita aiemmin kutsuttiin vyökokeeksi. Näytöllä pyritään korostamaan tapahtuman koulutuksellista näkökulmaa: vyönäyttö on erinomainen harjoitus, jossa kukin näyttää parasta omaa osaamistaan. Mikäli vyönäytössä ei jotain osa-aluetta osata riittävän hyvin, kyseisen osa-alueen voi näyttää opettajalle myöhemmin.

Alle kouluikäisille lapsille ei ole vyövaatimuksia. Soveltavan taekwondon ryhmälle noudatetaan samoja vaatimuksia soveltaen.

Seuran opettajat (sabumnim) kutsuvat harrastajan vyönäyttöön silloin, kun osaaminen ja asenne ovat riittävällä tasolla sekä harjoituskertoja on riittävästi ja aika edellisestä vyönäytöstä on täyttynyt. Vaadittavat harjoituskerrat ovat vähimmäismääriä, jotka kokemuksen mukaan tarvitaan riittävän osaamisen takaamiseksi. Myös itsearvioinnilla yhdessä harrastajan kanssa pohditaan omaa valmiutta näyttöön. Ohjaajat avustavat opettajia vyönäyttökutsuissa, joista tehdään merkintä myös harjoituskorttiin. Opettajilta voi aina kysyä omaa tilannetta ja valmiutta.

Vyönäyttöä edeltää aina pakollinen vyönäyttöharjoitus, jolla pyritään varmistamaan valmiudet näyttöön ja että isoja yllätyksiä ei näytössä tulisi. Lajia voit harrastaa myös suorittamatta lainkaan värivöitä tai suorittaa niitä harvakseltaan omien tavoitteiden mukaisesti. Vyövaatimuksissa esitetään myös suosituksia lihaskunnolle, ja ne otetaan huomioon jo harjoitteluvaiheessa vähitellen rasitusta lisäten.

Vyönäytössä tulee olla mukana taekwondopassi (8.kup kokeesta alkaen), harjoituskortti ja kuitti vyönäyttömaksusta. Taekwondopassissa tulee olla myös tunnistettava kuva harrastajasta (esim. koulukuvauksista). Lisäksi kaikki maksut seuralle tulee olla hoidettuna.

Seuran harrastaja voi suorittaa vyönäytön myös muualla samoin kuin Länkyn vyönäyttöön voi osallistua jonkin muun seuran harrastaja. Näissä tapauksissa on asiallista sopia asiasta oman opettajan kanssa.

Mustien vöiden dan-kokeissa tehdään yhteistyötä SimUu-seurojen kanssa niin valmistautumisen kuin itse toteutuksen osalta. Lupa osallistua dan-kokeeseen antaa opettaja (sabumnin), jonka antamien ohjeiden mukaan valmistuminen toteutetaan.

 

Ensiavusta

 

Henkilökohtainen ensiapupussi harkkakassissa

 

Seuralla on ensiapuvälineet, mutta jokaisen harjoituskassissa olisi hyvä olla ainakin seuraavia asioita:

- kylmäpussi 1-2 kpl ja side sen sitomista varten, kylmäsuihke.

- laastaria, teippiä, urheiluteippiä, ideaaliside, kynsisakset, desinfiointiaine, kumihanskat.

- kipulääkettä (ei seuran ensiapulaukussa).

Ideota sisällön kehittämisestä otetaan vasteen.

 

Muistathan Kolmen Koon säännön

- Kompressio (=puristus),

- Kylmä (=kylmäpussi tai sen puuttuessa vaikka lunta muovipussissa),

- Kohoasento (=sydämen yläpuolelle).

Muistathan, että kylmäpussia käytettäessä väliin tulee laittaa jotakin, esim. pyyhe tai sukka, ettei aiheuteta paleltumavammaa.

 

Yleinen hätänumero

- 112

- onko sulla kännykässä 112-sovellus? Jos ei, kannattaa ladata se. Sen kautta soitettaessa hälytyskeskukselle välittyy automaattisesti soittajan koordinaatit.

 

ANTIDOPING

 

PELISÄÄNNÖT

 

Seuran lasten ja nuorten 11.1.2020 päivittämät pelisäännöt:

- voi vielä allekirjoittaa treeneissä; tämä versio salimapissa,
- tulostaa tästä tai Kotisivulta kotiin esim. seinätauluksi,
- voi myös kirjoittaa itselleen; tyhjiä lomakkeita on salimapissa,
- päivitetään aina kauden alussa (elokuu ja tammikuu),
- jossain vaiheessa kautta julkaistaan uusi kuva tulostettavaksi, kun tulee lisää lasten allekirjoituksia.

 

OLETKO KIINNOSTUNUT OHJAAMISESTA?

 

Jos olet kiinnostunut harjoitusten ohjaamisesta tai apuohjaajana toimimisesta, ota rohkeasti yhteyttä Esaan treeneissä tai 040-515 9667.

Kyseessä on aikuisten ja/tai lasten ryhmissä toimiminen erityisesti lauantaisin ja halutessasi myös arki-iltaisin. Riittää, että harrastat taekwondoa ja että haluat ohjata ja kehittyä ohjaajana. Myös alkeiskurssilla juuri aloittaneet voivat ilmoittaa halukkuutensa.

Kauttamme pääset suorittamaan Suomen Taekwondoliiton, OK:n (Olympiakomitea) ja HLU:n (Hämeen Liikunta ja Urheilu) eri tason ohjaajakoulutusta. Tarvittaessa olemme mukana kannustamassa jopa liikunnanohjaaja- tai valmentajatutkintoon asti.

Etsimme myös erityisryhmän ohjaajaa tai sellaiseksi koulutettavaa. Ryhmä on suunnitteilla perustaa heti, kun saamme ohjaajan koulutettua tehtävään.

Toimimme talkooperiaatteella, mutta joihinkin kustannuksiin pystymme osallistumaan kokonaan tai osittain. Lisäksi kokemusta sekä mainetta ja kunniaa saat roppakaupalla.

Noudatamme Olympiakomitean ohjetta lasten turvallisuuden lisäämiseksi, ja siksi kaikkien ohjaajien rikostaustaote tullaan tarkistamaan (väkivalta/huumausaine/seksuaali) ennen kuin voi aloittaa ohjaamisen lasten ja nuorten kanssa.